Newsletter

Jeżeli chcesz odwołać subskrypcję kliknij tutaj

Twój Ogrodnik

Jolanta Piekarz

Czy wiesz, jakie to zboże?

Jeśli mieszkasz w mieście, to zboże kojarzy ci się pewnie z mąką, chlebem i kaszą. Ale czy wiesz, kiedy się je sieje, na jakiej glebie i w jakim terminie? Czy rozróżniasz poszczególne rodzaje zbóż? Przed wyprawą na wieś przeczytaj krótki  samouczek dotyczący najważniejszych zbóż uprawianych w Polsce.

pszenicaPszenica to zboże jare lub ozime o dużym znaczeniu gospodarczym zarówno dla żywienia człowieka jaki zwierząt hodowlanych. Uprawiane obecnie odmiany są niezbyt wysokie (50 – 100 cm), choć jeszcze 20-30 lat temu dominowały pszenice o pokroju podobnym do żyta. Pszenica ma duże wymagania pokarmowe. Ziarno dobrej jakości można uzyskać tylko na najlepszych glebach. Kłosy pszenicy pozbawione są ości. Zboże osiąga dojrzałość zbiorczą w sierpniu.

zytoŻyto to zboże o niskich wymaganiach glebowych, nadające się na przysłowiowe piaski, o ile będzie miało odpowiednią ilość wilgoci i właściwe nawożenie. Ma dużą siłę wzrostu, pojedyncze źdźbła dorastają do 1,5 m długości, co ma swoje wady (żyto łatwo wylega – czyli przewraca się pod wpływem silnych wiatrów i deszczy – w efekcie zmniejsza się plon) i zalety  (dostarcza duże ilości ściółki dla zwierząt). Żyto należy do zbóż ozimych – ziarna siejemy jesienią (koniec września). Zboże to świetnie znosi nasz klimat, nie wymarza w czasie niskich temperatur. Gotowość zbiorczą uzyskuje na przełomie lipca i sierpnia.

owiesOwies woli gleby nieco żyźniejsze i wymaga więcej wilgoci niż żyto. Ziarna owsa zebrane są w charakterystyczne wiechy, dość malowniczo powiewające na wietrze. Typowa wysokość rośliny to około 80 – 100 cm. W stadium dojrzałości do zbioru słoma i ziarna nabierają pięknego, złocisto-żółtego koloru. Owies jest zbożem jarym, czyli wysiewanym na wiosnę w jak najwcześniejszym terminie (najlepiej przełom marca i kwietnia). W zależności od terminu siewu zbiory następują od początku do połowy sierpnia. Owies wykorzystywany jest głównie na paszę dla zwierząt, ale my również spożywamy go np. w postaci pysznych i bardzo odżywczych płatków owsianych.

jeczmienJęczmień, w zależności od odmiany może być siany zarówno jesienią (ozimy), jak i wiosną (jary) na glebach umiarkowanie zasobnych. Zwykle jest to zboże niskie (od 40  do 60 cm wysokości). Ziarna zebrane są w charakterystyczne kłosy z bardzo długimi ościami (nawet 15 cm). Zbiory jęczmienia ozimego można przeprowadzać już od połowy lipca. Jęczmień jary, który dominuje w uprawie na terytorium Polski, dojrzewa w sierpniu. Ziarna jęczmienia wykorzystywane są głównie do produkcji kasz i piwa, stanowią także świetną paszę dla zwierząt.

pszenzytoPszenżyto to mieszaniec zbóż wyhodowany w drugiej połowie XX w na bazie żyta i pszenicy. Łączy w sobie cechy obydwu gatunków, zarówno pod względem wyglądu i pokroju jak i cech uprawnych. Ma nieco mniejsze wymagania glebowe niż pszenica i jednocześnie dostarcza ziaren lepszej jakości niż żyto. Cechuje się niską skłonnością do wylegania i dużą odpornością na choroby. W zasiewach dominują odmiany jare, choć są także odmiany ozime. Pszenżyto wykorzystywane jest na pasze dla zwierząt.

przeczytaj także

Jarmuż to piękna ozdoba jesienno-zimowego ogrodu, a także super zdrowe warzywo 

więcej...

Pyszna potrawa z bogatego w składniki odżywcze szpinaku

więcej...

Proste i smaczne danie obiadowe

więcej...

Żurawinowa konfitura jako dodatek sprawdza się i na codzień, i od święta

więcej...

Jak i kiedy przygotować własną rozsadę warzyw na nowy sezon

więcej...

komentarze

Brak komentarzy do tego artykułu.

dodaj komentarz

Aby dodać komentarz zaloguj się lub jeśli nie posiadasz hasła zarejestruj się.

katalog roślin »

Bożykwiat
Dodecatheon meadia
więcej...

wydarzenia »

Odwiedź przedświąteczne ekowarsztaty i targi w Warszawie więcej...

zwiedzanie ogrodów »

Ciekawa śródziemnomorska aranżacja do obejrzenia w londyńkim ogrodzie botanicznym więcej...

konkurs

Laureaci Jesiennego Cebulkowego Konkursu NaOgrodowej - już są znani więcej...

© 2014 copyright NaOgrodowej.pl | Tworzenie stron www: AR Jankowski.media.pl