Newsletter

Jeżeli chcesz odwołać subskrypcję kliknij tutaj

Twój Ogrodnik

Jolanta Piekarz

Karczochy – dekoracyjne i odżywcze

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to warzywo egzotyczne – pochodzi z ciepłego klimatu basenu Morza Śródziemnego i tam uprawiany jest od wielu stuleci. Obecnie warzywo rozprzestrzeniło się także na inne kontynenty, wszędzie tam gdzie łagodny klimat sprzyja tej ciekawej roślinie. W warunkach rodzimych jest to okazała bylina osiągająca około 150 cm wysokości. Dzięki dużym, pierzastym liściom w srebrnoszarym odcieniu zieleni jest bardzo dekoracyjna i często ten walor ceniony jest na równi z nadającymi się do spożycia ogromnymi, mięsistymi pąkami kwiatowymi. Karczochy są smaczne, lekkostrawne, zawierają sporo witamy C, a także żelazo, sód, fosfor i potas oraz błonnik. Warzywo posiada także właściwości lecznicze (pomaga w schorzeniach wątroby, cukrzycy, przy zmianach miażdżycowych). Ekstrakty z liści wykorzystywane są w kosmetyce.

 

Pąki kwiatowe karczocha

 

W naszej strefie klimatycznej karczochy zazwyczaj nie są w stanie przetrzymać zimy, dlatego najczęściej uprawiamy je jako rośliny jednoroczne. Aby karczoch zdążył wykształcić dojrzałe pąki kwiatowe konieczne jest wczesne przygotowanie rozsady. Nasiona wysiewamy na przełomie lutego i marca do doniczek. Rozsadę wysadzamy do gruntu w drugiej połowie maja. Karczochy potrzebują bardzo żyznej gleby, dlatego przed posadzeniem musimy dostarczyć im sporą dawkę kompostu lub przekompostowanego obornika. Sadzimy je na stanowiskach słonecznych, zapewniając poszczególnym okazom sporo przestrzeni – późnym latem i jesienią będą to już bardzo okazałe rośliny. Pod koniec lata na karczochach pojawią się pąki kwiatowe, które nadają się do spożycia. Ścinamy je, gdy są jeszcze zwarte i jędrne, a płatki ścisłe przylegają do siebie. Karczochy spożywamy po obróbce termicznej: pieczemy, dusimy lub gotujemy.

Karczochy bujnie rosną aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Wtedy część nadziemna zamiera. Korzenie, jeśli nie zostaną przemrożone, pozwolą na wzrost rośliny na wiosnę. Jeśli będziemy próbować przezimować karczocha w ogrodzie, zapewnijmy mu grubą warstwę izolującej ściółki (15 -20 cm). W łagodne zimy ze sporą ilością śniegu czasami udaje się utrzymać roślinę przy życiu, a wtedy w kolejnym sezonie karczoch osiąga swoje prawdziwe, imponujące rozmiary.

przeczytaj także

Karczochy w białym winie i ziołach – pyszne na lunch lub dodatek do obiadu

więcej...

Królewskie założenie pałacowo-ogrodowe powraca do życia

więcej...

Czy wiesz już jaką sałatę posiejesz w tym roku w ogrodzie?

więcej...

Hortensje ogrodowe są niezwykle dekoracyjne, ale również kapryśne

więcej...

Jadalne obsadzenia balkonów i tarasów

więcej...

komentarze

Brak komentarzy do tego artykułu.

dodaj komentarz

Aby dodać komentarz zaloguj się lub jeśli nie posiadasz hasła zarejestruj się.

katalog roślin »

Tulipan 'Weber's Parrot'
Tulipa
więcej...

wydarzenia »

Zapraszamy na Jarmark w Skansenie na Wdzydzach w dniach 19-20 lipca więcej...

zwiedzanie ogrodów »

The Pieto Garden – włoski zakątek w angielskim hrabstwie Wiltshire więcej...

konkurs

Konkurs fotograficzny ZIOŁA sponsorowany przez magazyn ZIELEŃ TO ŻYCIE więcej...

© 2014 copyright NaOgrodowej.pl | Tworzenie stron www: AR Jankowski.media.pl