Newsletter

Jeżeli chcesz odwołać subskrypcję kliknij tutaj

Twój Ogrodnik

Jolanta Piekarz

Karczochy – dekoracyjne i odżywcze

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) to warzywo egzotyczne – pochodzi z ciepłego klimatu basenu Morza Śródziemnego i tam uprawiany jest od wielu stuleci. Obecnie warzywo rozprzestrzeniło się także na inne kontynenty, wszędzie tam gdzie łagodny klimat sprzyja tej ciekawej roślinie. W warunkach rodzimych jest to okazała bylina osiągająca około 150 cm wysokości. Dzięki dużym, pierzastym liściom w srebrnoszarym odcieniu zieleni jest bardzo dekoracyjna i często ten walor ceniony jest na równi z nadającymi się do spożycia ogromnymi, mięsistymi pąkami kwiatowymi. Karczochy są smaczne, lekkostrawne, zawierają sporo witamy C, a także żelazo, sód, fosfor i potas oraz błonnik. Warzywo posiada także właściwości lecznicze (pomaga w schorzeniach wątroby, cukrzycy, przy zmianach miażdżycowych). Ekstrakty z liści wykorzystywane są w kosmetyce.

 

Pąki kwiatowe karczocha

 

W naszej strefie klimatycznej karczochy zazwyczaj nie są w stanie przetrzymać zimy, dlatego najczęściej uprawiamy je jako rośliny jednoroczne. Aby karczoch zdążył wykształcić dojrzałe pąki kwiatowe konieczne jest wczesne przygotowanie rozsady. Nasiona wysiewamy na przełomie lutego i marca do doniczek. Rozsadę wysadzamy do gruntu w drugiej połowie maja. Karczochy potrzebują bardzo żyznej gleby, dlatego przed posadzeniem musimy dostarczyć im sporą dawkę kompostu lub przekompostowanego obornika. Sadzimy je na stanowiskach słonecznych, zapewniając poszczególnym okazom sporo przestrzeni – późnym latem i jesienią będą to już bardzo okazałe rośliny. Pod koniec lata na karczochach pojawią się pąki kwiatowe, które nadają się do spożycia. Ścinamy je, gdy są jeszcze zwarte i jędrne, a płatki ścisłe przylegają do siebie. Karczochy spożywamy po obróbce termicznej: pieczemy, dusimy lub gotujemy.

Karczochy bujnie rosną aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Wtedy część nadziemna zamiera. Korzenie, jeśli nie zostaną przemrożone, pozwolą na wzrost rośliny na wiosnę. Jeśli będziemy próbować przezimować karczocha w ogrodzie, zapewnijmy mu grubą warstwę izolującej ściółki (15 -20 cm). W łagodne zimy ze sporą ilością śniegu czasami udaje się utrzymać roślinę przy życiu, a wtedy w kolejnym sezonie karczoch osiąga swoje prawdziwe, imponujące rozmiary.

przeczytaj także

Wywiad z angielską projektantką ogrodów Anoushką Feiler

więcej...

Jakie nasiona są najlepsze dla małych ogrodników?

więcej...

Weź udział w konkursie i wygraj prenumeratę miesięcznika Twój Ogrodnik!

więcej...

Elegancka ogrodniczka, czyli w co się ubrać do ogrodu

więcej...

Wyniki konkursu - plebiscytu

więcej...

komentarze

Brak komentarzy do tego artykułu.

dodaj komentarz

Aby dodać komentarz zaloguj się lub jeśli nie posiadasz hasła zarejestruj się.

katalog roślin »

Mieczyk 'White Friendship'
Gladiolus
więcej...

wydarzenia »

W grudniu odwiedzamy świąteczne targi i jarmarki i oglądamy szopki bożonarodzeniowe więcej...

zwiedzanie ogrodów »

Naturalny ogród atrakcyjny przez cały rok, wielobarwny, różnorodny, doskonały  więcej...

konkurs

Laureaci Jesiennego Cebulkowego Konkursu NaOgrodowej - już są znani więcej...

© 2014 copyright NaOgrodowej.pl | Tworzenie stron www: AR Jankowski.media.pl