Newsletter

Jeżeli chcesz odwołać subskrypcję kliknij tutaj

Twój Ogrodnik

Jolanta Piekarz

Wiosenny siew warzyw do gruntu

Chrupiąca, młoda marchewka, słodki groszek czy pachnące liście pietruszki prosto z grządki są nie do przecenienia w naszych zabieganych czasach, kiedy większość warzyw kupujemy w supermarketach, a ich dostawcami są duże gospodarstwa standardowo używające nawozów sztucznych i rozlicznych środków ochrony roślin. Dlatego, jeśli mamy miejsce na grządkę warzywną i odrobinę czasu, żeby się zająć roślinami zapewnijmy sobie i swojej rodzinie nieco luksusowego jedzenia w postaci własnych, niepryskanych i umiejętnie nawożonych warzyw. Być może nie będą one wyglądały tak pięknie, jak te pochodzące ze sklepu, ale dostarczą mnóstwo cennych składników odżywczych, a pewnie także sporej satysfakcji z ogrodowej działalności.

Nasiona niektórych warzyw możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu. W przypadku innych niezbędne jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (o czym piszemy w artykule ”Zaczynamy sezon na warzywa, czyli zalety własnej rozsady”). Przy uprawie innych możemy zastosować obydwa sposoby uzyskania roślin, o ile zachowamy odpowiednie terminy siewu.

Warzywa siane wprost do gruntu

Najwcześniej, bo w marcu

Niektóre warzywa czują się tak dobrze w naszym klimacie, że nawet wczesnowiosenne chłody nie są dla nich straszne, a czasami wręcz wymagane dla prawidłowego rozwoju rośliny. W ich przypadku stosujemy marcowy i kwietniowy termin siewu wprost do gruntu. Do tej grupy zaliczamy pietruszkę (liściową i korzeniową), marchewkę (możemy siać ją nawet jesienią, w listopadzie), cebulę, groch, bób, pory, a także koper i rzodkiewkę – choć te dwie ostatnie rośliny można z powodzeniem uprawiać także przy późniejszym siewie. Już od wczesnej wiosny możemy również wysadzać cebulę dymkę.

Na przełomie kwietnia i maja

W tym terminie wysiewamy rośliny kiełkujące przy nieco wyższej temperaturze podłoża (powyżej 10 stopni Celsjusza). Należy do nich burak ćwikłowy, burak liściowy, sałata, rzepa, słonecznik, rzodkiew, szczypiorek.

W maju

Najcieplejszych warunków dla wzrostu potrzebują warzywa dyniowate (dynie, ogórki, cukinie, patisony, kabaczki) oraz fasola i dlatego siejemy je dopiero w maju. Jeśli wiosna jest wyjątkowo chłodna, to nie wcześniej niż w połowie tego miesiąca.

Inne terminy

Warzywa o krótkim okresie wegetacji (np. rzodkiewka, koper, sałata) mogą być wysiewane w kilku rzutach (np. co 2 tygodnie) dla zachowania ciągłości zbiorów. W przypadku rzodkiewki trzeba jednak pamiętać, że nie najlepiej rośnie przy wysokich temperaturach i dlatego siejemy ją wiosną do maja, a potem jako poplon dopiero późnym latem. Inne warzywa wykorzystywane jako poplon to np. kapusta pekińska, rzepa, sałata, roszponka. Posiane w lipcu i sierpniu, będą przydatne do spożycia jeszcze w bieżącym sezonie.

Pobierz Terminarz siewu warzyw

Przygotowanie podłoża

Podłoże do uprawy warzyw musi być głęboko uprawione, bogate w składniki odżywcze i całkowicie pozbawione chwastów. Właściwe przygotowanie podłoża powinno nastąpić już jesienią poprzedniego roku. Jest to najlepszy okres do zasilenia warzywnej grządki kompostem lub obornikiem, który należy głęboko (na szpadel) przykopać. Glebę pozostawiamy na zimę w tzw. ostrej skibie (bez wygrabiania nierówności powstałych w czasie przekopywania). Dzięki temu ziemia utrzymuje właściwą wilgotność pozwalającą na rozkład przykopanych substancji organicznych. Wiosną, po delikatnym zagrabieniu grządki i wybraniu chwastów gleba jest gotowa do siewu.

Siew i pielęgnacja w pierwszym okresie wzrostu

Grządkę warzywną najlepiej zaplanować jeszcze zimą. Roślin nie należy siać na tych samych stanowiskach w kolejnych latach. Dzięki tej prostej zasadzie unikamy przenoszenia chorób właściwych dla danego warzywa i jednocześnie zapobiegamy jednokierunkowemu wyjałowieniu gleby. Dla uatrakcyjnienia ogrodu warzywnego, a czasem dla naturalnej ochrony można w planach uwzględnić również siew kwiatów jednorocznych. Bardzo dobrym przykładem pożytecznej rośliny ozdobnej w warzywniku jest aksamitka, która nie tylko zdobi, ale również skutecznie odstrasza swoim zapachem nicienie, będące zagrożeniem dla wielu warzyw.

Warzywa wysiewamy dość płytko, zwykle na głębokość od jednego do kilku cm zgodnie z zasadą, że im mniejsze nasiono tym płycej powinno być posiane. Siejemy w rzędy (najczęściej drobne nasiona) lub punktowo (zwykle fasola, bób, dynie). Najlepsza odległość pomiędzy roślinami podawana jest na opakowaniach nasion i warto na tę informację zwrócić uwagę, ponieważ zbytnie zagęszczenie nie sprzyja uzyskiwaniu wysokich plonów. Bezpośrednio po siewie ziemia na grządce powinna być stale wilgotna, aby rośliny zdołały wykiełkować i ukorzenić się. Przy ewentualnym podlewaniu należy uważać, żeby nie wypłukać drobnych nasion. W pierwszych tygodniach po siewie grządkę warzywną trzeba bacznie obserwować i usuwać pojawiające się chwasty i szkodniki (np. ślimaki, które gustują w młodych siewkach). Po dwóch, trzech tygodniach od wykiełkowania można już przerywać warzywa, które zostały zbyt gęsto posiane. Na grządce pozostawiamy najsilniejsze siewki, gwarantujące uzyskanie najlepszych plonów.

 Przeczytaj także: Zaczynamy sezon na warzywa

przeczytaj także

Ogród w Notting Hill, Londyn -  w klimatach Ibizy

więcej...

W tradycyjnym ogrodzie francuskim jest bujna i pachnąca roślinność

więcej...

Projektantka Agnieszka Hubeny-Żukowaska opowiada o swoim 'ulubionym' ogrodzie

więcej...

Czemu kochamy ogrody formalne

więcej...

Królewskie założenie pałacowo-ogrodowe powraca do życia

więcej...

komentarze

Brak komentarzy do tego artykułu.

dodaj komentarz

Aby dodać komentarz zaloguj się lub jeśli nie posiadasz hasła zarejestruj się.

katalog roślin »

Tulipan 'Queensland'
Tulipa
więcej...

wydarzenia »

23-25 października odbędzie się w Ostródzie pierwsza edycja targów ogrodniczych GARDEN Arena więcej...

zwiedzanie ogrodów »

Od początku października teksańskie arboretum zdobi aż 50.000 dyń, tykw i patisonów więcej...

konkurs

Laureaci Jesiennego Cebulkowego Konkursu NaOgrodowej - już są znani więcej...

© 2014 copyright NaOgrodowej.pl | Tworzenie stron www: AR Jankowski.media.pl