Uprawa warzyw z własnej rozsady

Newsletter

Jeżeli chcesz odwołać subskrypcję kliknij tutaj

Przejdź do sklepu

Jolanta Piekarz

Uprawa warzyw z własnej rozsady

Przygotowanie rozsady warzyw do własnego ogrodu bywa czasem kłopotliwe, ale przynosi duże korzyści uprawowe. Po pierwsze, pozwala na uzyskanie gotowych do spożycia warzyw znacznie wcześniej, niż wynikałoby to z kalendarza klimatycznego. Po drugie, umożliwia uprawę roślin z nieco cieplejszego klimatu, dla których nasz okres wegetacyjny jest za krótki. Po trzecie, rozsada własnej produkcji jest tańsza, niż ta zakupiona od producentów sadzonek, a na dodatek wybór nasion jest znacznie większy niż oferta roślin w postaci rozsady. I po czwarte, dla ogrodników amatorów kiełkujące na parapecie, pierwsze po długiej zimie delikatne roślinki to balsam na duszę i obietnica szybko zbliżającej się wiosny. Dlatego pod koniec zimy trzeba zaplanować swój warzywnik i wybrać nasiona do sporządzenia rozsady. Przedtem jednak warto poznać odpowiedzi na pytania związane z wcześniejszym wysiewem roślin.

Jakie warzywa sadzimy z rozsady, a jakie siejemy bezpośrednio do gruntu? Pobierz Terminarz siewu warzyw

Bezpośrednio do gruntu siejemy: marchew, pietruszkę, buraki ćwikłowe, rzodkiewkę, rzepę, groch, fasolę, bób.

Wysiewamy do gruntu lub uprawiamy z rozsady: dynie, cukinie, kabaczki, patisony, ogórki, pory, cebulę, sałaty.

Tylko z rozsady uprawiamy: pomidory, kapustę, kalafiory, paprykę, selery.

 

Jakie czynności obejmuje przygotowanie rozsady?

 

1. Wybór odpowiednich pojemników. Do siewu drobnych nasion potrzebujemy płaskich naczyń o większej powierzchni. Do pikowania lub do wysiewu roślin, które nie wymagają przesadzania potrzebne będą niewielkie donice plastikowe lub doniczki torfowe, które możemy wysadzić do gruntu razem z rośliną. Alternatywną metodą uzyskania pojemników dla przesadzanych roślin jest samodzielne wykonanie ich z papieru (np. ze starych gazet).

2. Przygotowanie podłoża i pojemników. Wyrastające z nasion młode rośliny są delikatne i podatne na choroby. Dlatego podłoże do siewu powinno być wolne od grzybów i innych czynników chorobowych. Ponadto nie powinno zawierać nadmiaru składników odżywczych, które w pierwszym etapie rozwoju rośliny mogą jej zaszkodzić. Chyba najwygodniejszym sposobem uzyskania dobrego podłoża jest zakup gotowej mieszanki, której skład jest dopasowany do potrzeb roślin po wykiełkowaniu, a koszty nie są znacząco wyższe niż przy nabyciu zwykłej ziemi ogrodowej. Również pojemniki, do których wysiewamy rośliny, nie mogą być „zagrzybione”. Jeśli wcześniej były używane, należy je starannie umyć.

przeczytaj także

Pesto - znakomity dodatek do wszystkiego

więcej...

Dyniowe zapasy na zimę

więcej...

Czy wiesz już jaką sałatę posiejesz w tym roku w ogrodzie?

więcej...

Ostre papryczki z ziołami i serem feta

więcej...

Ekologiczny warzywnik na Warmii prezentowany przez jego projektantkę Katarzynę Bellingham

więcej...

komentarze

Brak komentarzy do tego artykułu.

dodaj komentarz

Aby dodać komentarz zaloguj się lub jeśli nie posiadasz hasła zarejestruj się.

katalog roślin »

Funkia 'Shade Fanfare'
Hosta
więcej...

wydarzenia »

Od 25-27 lutego 2015 r w Poznaniu  odbędzie się  jedna z najlepiej rozpoznawalnych polskich imprez ogrodniczych - Targi Ogrodnicze GARDENIA. więcej...

zwiedzanie ogrodów »

Piękne ogrody Great Dixter i ich legendarny twórca Christo więcej...

konkurs

Sprawdź, kto wygrał w konkursie! więcej...

© 2015 copyright NaOgrodowej.pl | Tworzenie stron www: AR Jankowski.media.pl